Aandeelhouders keuren jaarcijfers moederbedrijf EMG goed​

18 juni 2021

a378124600i0023_max1024x

Hoewel het er een jaar geleden heel anders uitzag, heeft de Erdee Media Groep (EMG) 2020 opvallend goed kunnen afsluiten. „Positief is ook dat in coronatijd de behoefte aan een betrouwbare nieuwsvoorziening en een Bijbelse duiding sterk is toegenomen.”

Dat zegt directeur Cornell Heutink in een toelichting op de jaarcijfers van het moederbedrijf van het Reformatorisch Dagblad en familieblad Terdege, die vrijdag door de aandeelhouders zijn goedgekeurd.

De pandemie leidde aanvankelijk tot een forse terugval van de advertentie-inkomsten. „Ik ben dankbaar dat we inmiddels weer boven het oude niveau zaten”, zegt Heutink. De lezersmarkt trok mede door de honger naar coronanieuws aan.

EMG sloot de boeken met een verlies van 2,9 miljoen euro. Het verlies is echter grotendeels het gevolg van een voorziening voor pensioenlasten die voortvloeit uit het oude contract. EMG kreeg in 2021 een nieuwe pensioenregeling. Zonder deze voorziening komt het resultaat vóór belastingen uit op 96.000 euro negatief. Er was een verlies van 313.000 euro begroot, omdat EMG fors investeert in ontwikkeling van haar digitale activiteiten. Op die manier wil het bedrijf de gestage daling van de papieren oplage van het RD ondervangen.

Die strategie werpt vruchten af. Het aantal abonnementen op de krant inclusief digitale versies nam in 2020 voor het eerst in jaren weer toe en wel met 2,3 procent tot ruim 50.000. Dit is het gemiddelde over het hele jaar. Bij de jaarwisseling lag de oplage 6,3 procent hoger dan eind 2019.

Het RD stopte in april met De Week. Tot tevredenheid van Heutink stapte „de overgrote meerderheid” van de abonnees over op een zaterdagabonnement van de krant.

Zo’n 9,7 miljoen unieke bezoekers wisten in 2020 de website rd.nl te vinden, een „explosieve” toename van 39 procent. De site is vernieuwd en werkt „duidelijk sneller” dan voorheen. Verder professionaliseerde het RD zijn videoproducties en startte met podcasts.

Terdege zit in de lift en had gemiddeld door het jaar 18.300 betalende lezers. De Terdege zomerfair kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar de snel opgetuigde digitale events onder de naam Terdege Live trokken tienduizenden kijkers.

Boekenuitgeverij De Banier zag de omzet met 5,9 procent toenemen.

Voor 2021 begroot EMG opnieuw een verlies, van 750.000 euro. Het mediabedrijf investeert 1,6 miljoen euro in zijn meerjarenstrategie, die erop is gericht ook de komende generaties aan zich te binden.

Polarisatie

In 2021 bestaat het RD vijftig jaar. Dat jubileum werd in april gemarkeerd met een ingrijpende restyling van de krant. In mei volgde de nieuwe rd-app. De nieuwe krant is volgens Heutink overwegend positief ontvangen. „We maken duidelijke keuzes in onze berichtgeving en hebben daardoor meer een eigen gezicht. Dat valt de lezers op.”

Anders dan in de begintijd is de steun vanuit de achterban niet meer vanzelfsprekend. „Ik maak me weleens zorgen over de toenemende polarisatie. Binnen de gezindte wordt bijvoorbeeld heel verschillend gedacht over de coronamaatregelen en daarmee ook over onze berichtgeving. Daar moeten we ons niet door laten afleiden. Wij hebben nog steeds dezelfde principes als vijftig jaar geleden.”

De aandeelhoudersvergadering van EMG werd geopend door Jan Bakker, president van de raad van commissarissen. Hij citeerde Psalm 2 waarin wordt gesproken over de wereld als strijdtoneel. Dat is in deze tijd niet anders, constateert Bakker. Daarom hoopt hij op eenheid in de achterban om zo tegenwicht te kunnen bieden aan het seculiere denken.

De vergadering benoemde twee commissarissen: David van As, directeur van pensioenfonds bpfBouw, en Ruud Eits, directielidbij veevoerfabrikant Trouw Nutrition. Zij volgen Dick van Meeuwen en Niels Hofstede op, van wie afscheid werd genomen.

Ds. J. van Laar, predikant van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid en bestuurslid van de Stichting Reformatorische Publicatie sloot de vergadering met Psalm 25:6 waarin koning David zegt: „De Heere is het deel van mijn erve, en mijn beker.” De predikant wees erop dat het hebben van een „eeuwig deel” bij God te hebben veel belangrijker is dan het hebben van (een aandeel van) een bedrijf.