EMG-directeur: RD blijft middagkrant

15 september 2021

SK-BRIGHT-RD-20-LowRes

Nu Het Parool helemaal en de NRC grotendeels stoppen met het ’s middags bezorgen van de krant, blijft het Reformatorisch Dagblad als enige landelijke middagkrant over.

„Journalistieke en praktische redenen” had Het Parool om te verhuizen naar de ochtend. „We zijn ervan overtuigd dat de ochtend door de aanwezigheid van onlinenieuws een beter en logischer moment van verschijnen is”, aldus hoofdredacteur Kamilla Leupen.

Ook de NRC voert veranderingen door in de bezorging. Vanaf 3 januari 2022 valt deze krant in Amsterdam en een aantal gebieden buiten de Randstad alleen nog in de ochtend op de mat.

Tot 2019 werd het Reformatorisch Dagblad (RD) in gebieden met weinig abonnees door de bezorger van de NRC door in de brievenbus gestopt. Dat gebeurde vooral in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Overijssel. „Dat werkte prima”, zegt directeur Cornell Heutink van de Erdee Media Groep (EMG). „Totdat wij het signaal kregen dat de middagdistributie afgebouwd zou gaan worden. Wat wij in ieder geval wilden voorkomen, is dat de krant een volle dag later per post bezorgd zou worden.”

Het aflopen van het distributiecontract in de noordelijke provincies was in 2019 aanleiding voor de EMG om uiteindelijk de overstap te maken naar de ochtendbezorging in die gebieden. Vanaf dat jaar wordt de reformatorische krant een halve dag na verschijnen verspreid door bezorgers die ook de andere ochtendkranten rondbrengen.

Ochtendkrant

Logische vraag van vooral de noordelijke abonnees was wanneer het RD een ochtendkrant zou worden. Dan zouden zij, net als de abonnees uit de Biblebelt, de krant weer ontvangen op de dag van verschijning. De Erdee Media Groep heeft deze vraag serieus onderzocht, maar kwam tot de conclusie dat het beter is om een middagkrant te blijven.

Een belangrijke overweging daarbij is dat de zondagsrust in de knel komt bij het maken van een ochtendkrant op maandag. Heutink: „Het is bijna onmogelijk om zondagswerk dan te vermijden.”

Niet kwijt

Bovendien bleek uit lezersonderzoek dat het overgrote deel van de abonnees, zowel ouderen als jongeren, hun krant in de middag niet kwijt wilden. De overstap naar de ochtend bracht ook geen financiële voordelen met zich mee.

Daarnaast is Heutink zeer tevreden over de eigen RD-bezorgers. „Het zijn vooral scholieren die ’s middags wel in de gelegenheid zijn om de krant te bezorgen, maar ’s morgens niet omdat ze naar school moeten. Als we naar de ochtend gaan, zijn we meer afhankelijk van bezorgers die geen band met de krant hebben. Dat komt de kwaliteit van bezorgen niet ten goede, bezorgklachten zullen toenemen.”