ray-fragapane-PkKIVq1CUuY-unsplash-min
hennie-stander-b0p3asCW4wM-unsplash-min
margot-polinder-76Qm6dBgJZ4-unsplash

Historie

Historie

Van pionier naar crossmediale uitgever

De geschiedenis van Erdee Media Groep begint eind jaren ’60 van de vorige eeuw. In die tijd nemen mensen uit de kring van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) het initiatief tot oprichting van een christelijk, landelijk dagblad met een reformatorische signatuur. Dit plan komt voort uit onvrede met de redactionele koers van bestaande christelijke dagbladen.

hennie-stander-b0p3asCW4wM-unsplash-min

Het initiatief leidt tot oprichting van de Stichting Reformatorische Publicatie die op haar beurt in 1971 het krantenbedrijf Reformatorisch Dagblad sticht. Sinds dat jaar bestaat ook de Erdee Holding die later de naam Erdee Media Groep kiest.

3e7c43146c63802f904216508349c8dd-min
1969

- Oprichting Stichting Reformatorische Publicatie

Het initiatief leidt tot de oprichting van de Stichting Reformatorische Publicatie (SRP)

ray-fragapane-PkKIVq1CUuY-unsplash-min
1971

- Oprichting Erdee Holding (later Erdee Media Groep). Verschijning eerste Reformatorisch Dagblad.

De Stichting Reformatorische Publicatie (SRP), die op haar beurt in 1971 in Apeldoorn het krantenbedrijf Reformatorisch Dagblad (RD) sticht. Sinds dat jaar bestaat ook de Erdee Holding, die later de naam Erdee Media Groep krijgt. Na een pioniersfase van zo’n vijftien jaar ontwikkelt het RD zich tot een volwaardig krantenbedrijf. De organisatie krijgt een toonaangevende functie als het gaat om nieuws- en informatievoorziening binnen de gereformeerde gezindte in Nederland.

hennie-stander-b0p3asCW4wM-unsplash-min
1983

- Oprichting Terdege

Sinds de oprichting zijn er heel wat merken, producten en diensten bijgekomen bij de Erdee Media Groep. Zo verschijnt in 1983 familieblad familiemagazine Terdege.

pawel-czerwinski-Kxklb6Vlgko-unsplash-min
1984

- Eerst gezinsbeurs Wegwijs

Vanaf de jaren ’90 worden diverse publieksbeurzen georganiseerd: eerst de Wegwijs en Naar Buiten en de laatste jaren de Terdege Zomerfair.

3929ec221def992583cd5b92b2b400c1
2008

- Overname uitgeverij De Banier

In januari 2008 neemt Erdee Media Groep uitgeverij De Banier in Utrecht over.

3929ec221def992583cd5b92b2b400c1
2011

- Oprichting Digibron

Op 1 april 2011 ziet Digibron het licht: een digitaal kennis- en inspiratieplatform voor de gereformeerde gezindte.

ReformatorischDagblad
2013

- Oprichting Erdee Distributie

In 2013 wordt Erdee Distributie opgericht: een bezorgservice die niet alleen de eigen bladen, maar ook uitgaven van andere partijen verzorgt.

ReformatorischDagblad
2013

- Oprichting Erdee Distributie

Niet veel later verschijnt Kerktijden.nl online: een EMG-site met actuele informatie over kerkgebouwen, kerkelijke gemeenten, kerkdiensten en predikanten.

site-ceesvdwal-ceesvdwal_9
2018

- Eerste Terdege Zomerfair

Tot slot verzorgt de afdeling “Evenementen” reizen, conferenties en ontmoetingen voor abonnees.

Digitalisering

Toekomstplannen

EMG gaat kritisch mee met de digitalisering van de krantenwereld: behalve via de oude, papieren kanalen vindt de Bijbelse boodschap nu ook via internet (rd.nl), apps (RD app en RD e-paper) en via social media als YouTube, Facebook, Twitter en Instagram zijn weg naar de lezers.

EMG sluit door meer inzicht in klantdata steeds beter aan bij de doelgroep. In de toekomst gaan we nog meer datagericht werken, zodat iedereen in de achterban de informatie op zijn manier krijgt aangereikt. Twee woorden zijn daarbij cruciaal: crossmediaal en doelgroepgericht.

Het gebruik van meerdere kanalen, zoals papier, internet, mobiel en social media, biedt kansen om iedere doelgroep via zijn eigen kanalen te bedienen. De kanalen vertonen een duidelijke samenhang en zijn onderling versterkend.