Een halve eeuw RD

1 april 2021

Een halve eeuw RD

Vandaag verschijnt het vernieuwde Reformatorisch Dagblad. Met een nieuw logo en een nieuwe lay-out. Voor veel oudere lezers, die ooit in 1971 het eerste exemplaar van het RD op de deurmat vonden, zal het ongetwijfeld wennen zijn. De uitgeschreven naam is iets verkleind, de letters RD zijn vergroot. Een wat rondere vormgeving van de letters, subtiele veranderingen in het kleurgebruik. Kortom: we denken dat de krant zo nog uitnodigender is om te lezen.

Een ding is in mijn schrijfsels tot nog toe onderbelicht gebleven. En dat is het feit dat het RD, nadat eerder al een geheel nieuwe website werd gelanceerd, in de loop van april ook een app voor smartphones lanceert. U kunt hierin diverse zaken naar uw voorkeur instellen. Zodat u bijvoorbeeld een bericht krijgt als er belangrijk nieuws is. We hopen met deze app vooral ook jongere lezers te interesseren voor het RD.

Misschien vraagt u zich af hoe alle vernieuwingen tot stand zijn gekomen. Daarvoor zijn we bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Nadat de vernieuwingen van de tekentafel kwamen, hebben we die voorgelegd aan collega’s en aan groepen abonnees. Op grond van hun opmerkingen zijn er vervolgens weer aanpassingen gedaan Uiteindelijk hebben we van de lezersgroepen een royale 8 als rapportcijfer gekregen.

Dankbaar
Op alle onderdelen vonden ze de vernieuwde krant beter dan de oude. Daar zijn we blij mee, want we maken de krant niet voor onszelf, maar voor de lezers. Het kan echter niet anders of de komende tijd zullen er ook nog heel wat reacties binnenkomen op de vernieuwingen. Lovende reacties -hopen we-, maar ongetwijfeld ook kritische. Aarzelt u niet om ons uw mening door te geven. We kunnen -en zullen- er onze winst mee doen.

We zijn de Heere dankbaar dat we dit jubileum als mediabedrijf mogen beleven. Hij was het die ons heeft gedragen en geleid, ondanks alles van ons wat niet goed was en is. Voor de toekomst zijn onze ogen op Hem met het gedurige gebed of Hij ons verder wil leiden en bewaren voor de zonden van hoogmoed, zelfgenoegzaamheid en ongeloof en dat we tot zegen mogen zijn en blijven voor onze lezers, maar ook voor de samenleving als geheel.

In ons kantoorpand zijn er op twee plaatsen Bijbelteksten te lezen aan de muur. De eerste is die aan de wand in onze entree: “Dankt God in alles.” De andere is in de hal: “Wat hebt gij dat gij niet hebt ontvangen?” Het zijn woorden om in gedachten te houden. Bij de viering van ons jubileum, bij het denken over de toekomst, maar zeker ook op Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag.